OVER MIJ

OVER MIJ EN MIJN WERK ALS SCHILDER

Het schilderen en tekenen van natuurlijke landschappen en de kleinschaligheid van ons menselijk bestaan. Dat zijn de onderwerpen waar ik enorm door geboeid ben. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om me te verbeelden hoe het Nederlandse landschap er eeuwen geleden moet hebben uitgezien. Minder bewoond en minder “aangeharkt”. Ik werk het liefst buiten “en plein air”, want dan schilder ik uit de eerste hand. Ik wil het landschap beleven om het te kunnen schilderen. Mijn werk is altijd herkenbaar aan de impressionistische benadering met een eigen vlotte penseeltoets. De atmosfeer en het licht zijn daarbij belangrijk.

Grote landschapschilderijen maak ik in mijn atelier. Naar aanleiding van de kleinere “plein air” schilderijen. Ik wil daarbij vorm, kleur, sfeer en compositie zo mogelijk evolueren, zonder de vitaliteit en spontaniteit van het buiten schilderen te verliezen. Mijn meest recente werk bestaat ook uit allerlei andere onderwerpen, zoals architectuur, interieurs, havens, schepen, mensen en dieren.

 

OVER MIJN TEKENWERK

“De tekening is de moeder van alle schilderkunst” volgens de beroemde, klassieke schilders. Daarom heb ik altijd tekenspullen in mijn rugtas. En dat heeft geleid tot stapels conté-, houtskool- en pasteltekeningen van landschappen, stadsgezichten, portretten en modellen.
 

KIPPENVEL OP MIJN ARMEN

Tijdens het schilderen buiten in de natuur voel ik de wind en ruik ik het water. Zie de beweging van de wolken en de verandering van het licht. Het ritselen van de bladeren en het geluid van de dieren. Wat dat in mij wakker maakt? Kippenvel op mijn armen.

Ik hoop dat je bij het bekijken van mijn werk dat gevoel ook krijgt. Dat je de ruimte en de vrijheid van de verte kunt voelen en de intensiteit van het licht kunt zien. Dan ben ik geslaagd.

CURRICULUM VITAE

 

1950. In de oude binnenstad van Utrecht ben ik geboren en opgegroeid. Op de Dompleinschool had ik voor tekenen het hoogste cijfer.

1966. Teken- en schilderles van de Utrechte (Haagse School) schilder Henk Bellaard. Hij stuurde me vaak naar buiten met houtskool, kneedgum en een rol behangpapier om op de achterkant te tekenen.

1968. Academie voor Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht, afdeling grafische vormgeving en publiciteit. De vrije kunst vond mijn vader voor mij niet geschikt.

1972. Werkzaam als werktekenaar, grafisch ontwerper en art director bij diverse reclame adviesbureaus.

Image

1989. Start van een eigen reclame-adviesbureau met twee partners in Rotterdam en later verhuisd naar Amsterdam. Ons bureau groeide uit in jaren van economische bloei.

2001. Na verkoop van ons bedrijf aan een internationale bureauketen ben ik een paar jaar werkzaam geweest als free lance art director/visualizer.

2006. Enkele jaren naar de Wackers Academie in Amsterdam om mij verder te bekwamen in klassieke teken- en schildervaardigheden, beeldhouwen, anatomie, kleurenleer, perspectiefleer, kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing.

2011. Diverse masterclasses strandschilderen en model- en portretschilderen.

2011. Gevestigd als plein air landschapschilder en docent tekenen en schilderen bij enkele verenigingen. Ik exposeer regelmatig en organiseer workshops.